Who's Online

В момента има 6 посетителя в сайта

facebook rss youtube 

tel

Бушидо (пътят на воина)

Бушидо (пътят на воина)

BushidoБушидо (пътят на воина) крие корените си в конфуцианството, учението на древнокитайския философ Конфуций. Буквалният превод на бушидо е: („буши“ — воин, самурай; „до“ — път, учение, способ, средство). „До” означава също – дълг, морал.

Бушидо е най-важната част от карате. Не трябва да си задължително състезател. Не всеки ще се занимава цял живот с карате. Това, което остава с теб завинаги не са техниките, които учиш, а - бушидо. Това е неписан кодекс на самураите (бойците), норми на поведение в доджото и в живота.

Запазване на самообладание и достойнство при всички обстоятелства, спокойствие и сила, честност и вярност, великодушие и доброта, пълно освобождаване от страха. Ето седемте точки от кодекса, към които всеки боец (каратист) трябва да са придържа.

  1. Gi : Искреност, правосъдие и отговорност
  2. Yu : Кураж
  3. Jin : Доброжелателност
  4. Rei : Любезност и съдействие
  5. Makoto или Shin : Истина и Истинност
  6. Meiyo : Чест, Почтенност
  7. Chūgi или Chū : Дълг , Лоялност

Ако тренираш карате и не осъзнаваш бушидо, не може да се наречеш каратист (боец). Не си нищо повече от спортист. Всички бойни изкуства трябва да спазват бушидо.” Ако не се практикуват с чувство на почит и уважение, те са просто форми на насилие.” ”Прилагай Пътя на карате към всички неща. В това се крие неговата красота.” (Гичин Фунакоши)

Бушидо трябва да бъде демонстрирано и спазвано напълно там, където бойните изкуства намират най-голяма популярност, а именно -състезанията. От поведението на състезателите, треньорите и съдиите, до уважението към противника, поклоните и тн. Всичко да е по кодекса, за да са придаде тази философия (пътят на война) на публиката и на младите състезатели. 

Работа на Сенсеите е не само да научат състезателите си на техника, дистанция и тн. ,а и на бушидо. Победата и медалът не са самоцел, иначе се превръщаме в футболни запалянковци.

 
Home