Who's Online

В момента има 11 посетителя в сайта

facebook rss youtube 

tel

Пътят до черния пояс(колан) в карате

 

Пътят до черния пояс (колан) в карате

 

black-belt-old

 

Завръзването на колана е ритуал. Когато преди тренировка обличаш своето карате ги и завръзваш колана си, възелът попада точно върху точката хара. Тази точка в будизма е енергиен център, а и се приема като центъра на тежестта на човешкото тяло. Когато затягаш възела и се концентрираш върху него, символично свързваш тялото и ума си.

 

 


 

  • Бял пояс - чистота и потенциал

white belt1

Белият цвят съдържа в себе си всички други цветове. Той е най-важният в живота на изучаващия карате. Белият пояс символизира чистота и потенциал. Всеки определя  сам какъв и колко дълъг ще е пътят му в карате. Белият пояс трябва да бъде носен с гордост и да се гледа с уважение от по-високите пояси, защото всеки е тръгнал от там. Качествата нужни на сега започналия да тренира карате, са желание и постоянство. Неписано правило в доджото е - обръщай внимание на този, който има желание, а не на този, който има нужда.


  •  Бял колан с три жълти ленти - 8-мо кю

Още с първите тренировки белият колан губи своята искряща белота, попива капчици пот и прах, започва пътя си към по-тъмнитe цветове. Лентите са плавното преминаване към следващия по-тъмен пояс. Това е единственият изпит в карате, в който не се оценяват уменията на изпитвания, а знанията му.


  •  Жълт колан – бурно развитие - 7-мо кю

Жълтият колан съответства на огъня. Страстта на трениращия, постигнал първите си успехи. Първите стъпки в новия за него свят на бушидо. В този етап на развитие нещата се случват много бързо, като разрастването на пожар. Огънят символизира също това, че „младият’’ каратист все още не контролира психиката и емоциите си.

 

  •  Жълт колан с три оранжеви ленти - 6-то кю

Между жълтия и оранжевия пояс има голяма разлика. Жълт колан с три оранжеви ленти е преходът между тях. Лентите правят потъмняването на пояса постепенно.

 

  •  Оранжев колан – стабилност и баланс - 5-то кю 

Оранжевият цвят символизира земята. Този колан е първият от по-сериозните степени. Оттук нататък няма ленти. На това ниво тренировките трябва да са концентрирани върху плавното пренасяне на центъра на тежестта и стабилността на позициите. Трениращият да усети краката си, свързани със земята, като корените на дърво. Правилната позиция и плавното пренасяне на центъра на тежестта, са ключът към разбиране на динамичния баланс.

 

  •  Зелен колан – ниво на емоции и чувствителност – 4-то кю

На това ниво трениращият трябва да осъзнае, че силата без мъдрост и състрадение е разрушителна. Както Сенсей Ояма казва „Сила без справедливост – това е насилие, но справедливост без сила е безпомощност.” Човек достигнал това ниво трябва да работи върху това да владее емоциите и чувствата си. Също така и върху дишането по време на изпълнение на техниките, което в карате е специфично.

 

  •  Син колан – ниво на гъвкавост, способност за приспособяване -3-то кю

Синият цвят символизира водата, нейната способност да заема всяка форма.Така и трениращият карате трябва да може да пречупи карате през себе си и да адаптира бойното изкуство към своите силни и слаби страни.

Водата символизира също и спокойствието на ума. Трениращият трябва да запази духа си неподвластен на чужди влияния и да не губи контрол върху себе си.


  • Кафяв колан – практическо-творческо ниво – 2-ро, 1-во кю

Кафявият пояс съдържа две степени - 2-ро и 1-во кю, за да може да се подготви трениращият за 1-ви дан - „черен пояс”. Той започва да поема повече отговорности в доджото.

На това ниво каратистът практикува усилено всичко, научено дотук. Той трябва  да експериментира, да проявява творчество. Трениращият трябва да изгради баланс между тялото, психиката и емоциите си.


  •  Черен колан -1-ви дан

Черният пояс е истинско ново начало. Това не е краят на развитието на каратиста, а тъкмо обратното - може да се каже, че тогава започва истинското израстване. Глупаво е да мислиш, че си постигнал всичко, напротив - сега започваш наистина да се учиш.

Бойното изкуство е като спирала - има начало, но няма край. Всеки сам определя докъде ще стигне с усилията и упоритостта, които влага по време на тренировките.

На това ниво вече никой друг не носи отговорност за качеството на вашите тренировки.

Както белият пояс потъмнява постепенно, така и черният бавно изсветлява. Отначало се изтърква там, където се завръзва, после - по краищата и така, докато не избелее напълно и цикълът се затвори.

 

 

 

 
Home