Who's Online

В момента има 12 посетителя в сайта

facebook rss youtube 

tel

Годжу рю Карате-до

Годжу рю Карате-до


Chojun-Miyagi

Стилът Годжу рю е създаден от Чоджун Мияги (1888-1953). Смята се за един от най-добрите майстори в Окинава, обучавал няколко поколения каратеки. Едни от най-добрите ученици на Мияги са Сейко Хига и Гоген Ямагучи –Котката.

В знак на благодарност, че е спасил сина му от удавяне, Канрио Хиагонна става учител на Мияги. Фамилията Хиагонна е известна и до днес, с името на Морио Хиагонна, който продължава да развива традициите на годжу рю.

Мияги дава съвременното име на карате-до, което в превод означава – пътят на празната ръка, заменило старото име – наха-те (китайска ръка).

Основният принцип в стила  годжу-рю е съчетаването между твърдо и меко. Този принцип дава и името му. От голямо значение за стила карате който тренираме, са силата на удара, издръжливостта,  бойният дух и дишането.

Историята на годжу рю е запечатана в катите. Красотата на годжу-катите е в преливането от бавно - към бързо, от сила - към гъвкавост, от меки движения - към взривна сила, плавното преместване центъра на тежестта. Катите се характеризират с коремно дишане, много силна концентрация и огромно напрежение. Те излъчват сила и демонстрират гъвкавостта на практикуващия.

Годжу рю се появява е Европа в края на 60-те години на 20-ти век. Най-разпространен е сред трениращите в Япония и Южна Америка.

 
Home