Who's Online

В момента има 10 посетителя в сайта

facebook rss youtube 

tel

Белтъчини, въглехидрати, мазнини

Белтъчини, въглехидрати, мазнини

Въглехидрати

Въглехидратите са основната енергия в организмите и основният източник на енергия за клетъчния метаболизъм. Те са два вида  „бързи” и „бавни”.


Бързи въглехидрати

Добре е да се ядат след тренировка и рано сутрин, когато организмът е изразходил запасите си. Бързите въглехидрати дават енергия веднага и позволяват бързо възстановяване. Те са: захар, използвана в ежедневието, мед, меласа, всички приготвени със захар сладкиши (кексове, курабийки и др), плодови сокове, газирани напитки – съдържащи захар, някои видове сладки плодове и всички обработени въглехидрати (хляб, тестени и макаронени изделия, корнфлейкс със захар и подобни).

Бавни въглехидрати

Те се усвояват по-бавно и дават енергия дълго време. Бавните въглехидрати са подходящи  за ежедневието. Те дават издръжливост по време на тренировките - картофи, ориз, боб, леща, царевица, пълнозърнест корнфлейкс, зеленчуци и несладки плодове.

Мазнини

75% от мозъка е мазнини, така че - приемането им е много важно. Те също така помагат за смазването на ставите. Мазнините са много важен източник на енергия. От 1 грам мазнини тялото добива 9 ккал, а от 1 грам въглехидрат или протеин - 4 ккал.

Набавят се от маслини, ядки, млечни продукти (да се избягва термично обработена мазнина).

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. Белтъчините са основната съставна част на всички клетки и тъкани на организма. Те съставляват около 83% от сухото вещество на мускулите и около 90% от сухото вещество на кръвта. Насвякъде, където има нещо живо, има и белтъчини. Те се усвояват в много по-голям прцент, когато се приемат заедно със зеленчуци. Белтъчини са: мляко и млечни продукти, месо и месни произведения, яйца, бобови зърнени растения, семена и ядки.

Калории

Важно е колко калории премаме. Това се изчислява сравнително лесно според личните характеристики на всеки. Очаквайте статия скоро :) . Калориите трябва да са разпределени по следния начин: 40% от тях трябва да се приемат под форма на въглехидрати, 30% - под форма на белтъчини, 30% - под форма на мазнини.

 

 
Home