Who's Online

В момента има 3 посетителя в сайта

facebook rss youtube 

tel

Вода и Спорт (Карате)

Водата и Спорт (Карате)


 Вода и тренировка Около 75 % от човешкия организъм е вода. Тя играе огромна роля във всички процеси, които се извършват в тялото. Недостатъчният прием на вода води до обезводняване на организма.

Пиенето на вода от спортуващите карате е особено важно! Ако не се приема достатъчно вода преди, по време и след тренировка, това може да доведе до дехидратация, намаляване на силата и издръжливостта.

  Телата на децата съдържат по-голям процент вода, отколкото телата на възрастните, така че обезводняването при тях е много по-тежко.

  Загубата на телесни течности води до сгъстяване на кръвта, натоварване на сърцето и други важни органи и намаляване на кръвното налягане.

 Ако едно дете тежащо 30 кг загуби 1,5л. вода по време на тренировка, това се равнява на 5% от телесната му маса, или приблизително 5л. загуба при възрастен човек.

  За да възстановим тези загуби, трябва да знаем кога и колко вода да приемаме.

  Човек трябва да пие 2-2,5 л вода на ден. Ако спортува активно – това количество, плюс загубата от тренировката. Организмът усвоява водата най-добре, когато тя е със стайна температура.

  Тялото най-добре усвоява водата сутрин и вечер.

-         Сутрин – до първия час след събуждане. Препоръчително е в този интервал да се приема 0,5-0,75 л топла вода на гладно. Вечер – 1 час преди сън: 0,5-0,75 л топла вода.

-         Преди тренировка – 0,5 л вода, за да се подготви организмът за натоварването.

-         Пиенето на вода по време на тренировка по карате е спорно, защото при наличие на голямо количество течности в стомаха, удар в коремната област може да доведе до неприятности. Когато времето е горещо, а тренировката – интензивна и продължителна, е добре да се приема по 0,25 л вода през 30 минути.

-         След тренировка за по-бързо възстановяване се препоръчва да се пие по 0,25-0,3 л вода през 5-10 минути до удовлетворяване на жаждата.

   Спортистите в по-добра форма се потят повече. Заедно с водата от нашия организъм се изхвърлят не само токсини и вредни вещества, но и - минерали и соли. За по-бързото им възстановяване и избягване на хронична умора,  е необходимо заедно с водата да се приемат електролити, които набавят веществата, изгубени по време на тренировка.

 

 
Home