Who's Online

В момента има 6 посетителя в сайта

facebook rss youtube 

tel

Възстановяване след тренировка по Карате

Възстановяване след тренировка по Карате


 възтановяване след тренировка Възстановяването след тренировка е важно, за да може да се радваме на тонуса от спорта и да сме отпочинали, свежи и пълни с енергия за следващата тренировка, а и в свободното си време.

Как да възстановявам след тренировка по Карате?

Течности

Трябва да възстановим загубените течности по време на тренировката. Добре е да пием по 250-300мл. вода със стайна температура през 5-10 минути до удовлетворяване на жаждата. Част от тази вода е добре да е: плодов фреш, витамини, магнезий, калций. Най-добре - електролитна напитка, за да може бързо да възстановим загубените, заедно с потта по време на тренировка соли и минерали.

Храни за след тренировка

Веднага след тренировка е добре да се приемат бързи въглехидрати, а след това - да се хапне обилно.

Консумират се богати на въглехидрати храни, за да може организмът да възстанови енергийните си запаси.

Следващата стъпка са протеините. Приемът на чист протеин след натоварване помага на тялото да се справи с появяващите се по време на тренировка микротравми в мускулните тъкани. Протеинът улеснява хидратацията.

Зеленчуците също са от голямо значение. Те помагат за усвояването на протеините. Съдържат минерали и витамини, които също трябва да възстановим.

Душ

Процедурата е следната: една минута много студена вода, след което - две минути гореща. Температурната разлика отпуска мускулите, подобрява кръвообращението в тях и намалява времето за възстановяване.


Масаж (самомасаж)

Масажите помагат избягването не само на мускулна треска, но и на крампи (сраствания), спазми, схващания и други.

Също така стимулират мускулите и ги подготвят за нови тренировки. Помагат им да си починат по-бързо.

Сън

Най-голямата част от възстановяването е по време на съня. Трябва да спите, а не само да си почивате. Липсата на сън не може да се компенсира с нищо. Активно спортуващите трябва да спят повече – около 10 часа. Когато сава въпрос за деца това е още по-важно!

 

 

 

 

 
Home