Who's Online

В момента има 10 посетителя в сайта

facebook rss youtube 

tel

Саня Петкова Спортист на Годината на България !

Саня Петкова Спортист на Годината на България !

Родената във Видин състезателка по олимпийско карате Саня Петкова бе обявена за най-добър спортист на България за годината във възрастова група до 18 години. Саня е вицешампионка в дисциплината "кумите" на европейското първенство за кадети, девойки и младежи до 21 години в Будапеща (Унгария). Тя бе отличена по време на тазгодишното издание на церемонията "Нощта на шампионите". Организатори на събитието са Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българския спортен тотализатор.

"Тренирам карате от 10 години, записах се още в първи клас. Братовчедка ми Ния е "виновна" за това. Тя беше започнала да тренира, а на мен бойните спортове ми харесваха и така реших да се запиша и аз. В началото нямах големи амбиции, тренирах повече за забавление и разнообразие, но след година-две се "запалих", започнах да печеля титли. Родена съм във Видин, родителите ми са от там, баща ми Сашо и майка ми Мария са от Видин. Цялата ми рода, както се казва, е от там. Живях до 3-4-годишна във Видин, а след това прекарвах там всяко лято. Корените ми са от Видин, аз съм си горда видинчанка! Вече имам около 10 републикански титли и съм национален състезател, откакто започнах да ходя на държавните шампионати. Имам второ и трето място на Балканско, 2019 година станах пета в света, трета съм в световната ранглиста в момента.

Най-големият ми успех, заради който съм спортист на годината, е вицеевропейската титла от 2020 година. Ужасно много са успехите от международни турнири, където имам много първи места. Не очаквах такова признание в "Нощта на шампионите", защото каратето не е особено оценяван спорт в България, въпреки че е олимпийски спорт. Беше голяма изненада. Всичко зависи от държавата. На мен са ми предлагали да тренирам срещу заплата в Америка. Там всеки спорт е поставен на пиедестал", каза за Клуб Спорт по Радио Видин Саня Петкова.

Саня Петкова тренира в Карате клуб "Ронин" при треньора Лъчезар Цветков, когото нарече "втори баща" по време на церемонията "Нощта на шампионите":

"Много е силна връзката между нас. Винаги сме си комуникирали като приятели, винаги е бил до мен. Винаги ми е казвал истината в очите, винаги ме е учил да харесвам качествена храна, качествена музика, качествено кино, хората около мен да са стойностни, аз да бъде стойностен човек."

"Беше ѝ много трудно в началото, но на тренировка идваше абсолютно всеки ден- няма събота, няма неделя, няма празници, ваканции... Много отдадена и с много труд постигна всичко", обясни сенсей Цветков и добави, че в момента Саня се възстановява от тежка контузия:

"Наскоро претърпя операция и сега най-важното е да се възстанови. Засега всичко върви добре. Тази година навършва 18, предстои Европейско първенство до 21 години, трябва да видим дали може да участва, но може би ще е прекалено рано. Желая ѝ бързо да оздравява и след това- обратно в залата."

"Кракът ми се възстановява изключително бързо, всички са учудени. Надявам се в най-скоро време отново да съм на татамито, но се налага да направя дълга почивка. Може би до следващия януари няма да участвам в състезания. Първата цел е Световното първенство и да се класирам най-накрая за медал. Стремя се към върха!", категорична е Саня Петкова.

 
Home Зала На Славата Саня Петкова Спортист на Годината на България !