Who's Online

В момента има 11 посетителя в сайта

facebook rss youtube 

tel

Гоген Ямагучи-Котката

Годжу рю Карате-доГоген Ямагучи-Котката

 

Ямагучи е роден през 1909 година в Япония. Ученик е на Чоджун Мияги. Шиханът му дава името Гоген, което означава – тъмна сила.

Наричат го котката заради начинът, по който се движи – като котка, “котешката” му позиция по време на спаринг, плавните отдръпвания и дългата му коса. Стилът годжу рю се развива в Япония, благодарение на Ямагучи.

По време на Втората световна война е пленен и заточен в затвор в Китай. За разлика от останалите затворници, той излъчвал сила, непреклонност, горд дух и решителност. Това силно плашело охраната.

Когато излизал извън килията, Ямагучи уползотворявал времето в тренировки, упражнявал множество удари с крака и ръце. Често, когато бил в килията, практикувал дълбока медитация. Стражите решили, че трябва да пречупят силния дух на гордия японец. За целта го изпратили в карцер. През по-голямата част от денонощието стоял на тъмно, почти не му давали храна, биели го, но дори и това не успяло да пречупи силния му дух.

След като видяли че не могат да го пречупят, въпреки че опитали почти всичко, стражарите решили да дадат урок на останалите затворници, защото се страхували, че ще се „заразят” с непокорността и духовната сила на Ямагучи.

Хвърлили го в клетката на един гладен тигър. Когато го оставили в нея, Ямагучи застанал в карате позиция и със страшен вик се хвърлил срещу тигъра. Животното останало на място и Ямагучи скочил на гърба му и го хванал за врата и стискал с всички сили, докато тигърът не умрял. Стражите били изплашени до смърт и след две седмици пуснали Ямагучи на свобода.

След смъртта на Чоджун Мияги, Ямагучи заслужено бива обявен за негов наследник.

 
Home